zondag 15 mei 2016

Singer 15k88.

Het is leuk om eens aan een andere naaimachine te werken. Een oude geerfde Singer stond al jaren in de weg bij iemand, toen de kleindochter van de eerste bezitster ineens bedacht een stabiele stevige naaimachine te willen hebben en dat dit misschien wel een goede keuze zou zijn.

De Singer 15 kan je gemakkelijk herkennen, want de bovendraadspanningsregelaar zit op de kopse kant van de machine ipv aan de zijkant.
De machine was behoorlijk vies. Zo vies dat stof en roest dezelfde kleur hadden.
Zo op het eerste gezicht lijkt het altijd of zo'n oude naaimachine afgeschreven moet worden. Maar vergis je niet! Dit zijn hele degelijke machines en alleen als het echt een bonk roest is kan je er misschien beter een bootanker van maken. Maar meestal is een opknapbeurt genoeg.
Stof trekt ook vocht aan, maar deze Singer heeft droog gestaan. Het valt eigenlijk allemaal wel mee.
Het riempje is verdroogd. En de electra is wel heel creatief ooit vervangen...
Waarom mensen wit snoer gebruiken bij een zwarte machine is mij een raadsel. Was er niets anders voorhanden? Of maakte het niet uit, als ie het maar weer deed.
Ik begon met strippen. En met foto's maken. De Featherweight doe ik wel uit mijn hoofd, maar verder vertrouw ik niet op mijn geheugen. 

En ik heb bij het in elkaar zetten echt naar de schroefjes gekeken!

Delen bij elkaar leggen om de logica te laten zien.

Even vastleggen dat het ringetje bij dit schroefje hoort.
De steeklengteregelaar kan er ook af.
Met het sschroefje aan de linkerkant kan je de steeklengte vastzetten.
Dat schroefje heeft een rubberen en een metalen ringetje. Die hield ik over toen de machine weer in elkaar werd gezet. Dus weer de foto's bekijken..
Het pookje van de steeklengteregelaar kan er afgedraaid worden.
En de draadophaler kan er ook af, met die grote schroef. Het gat aan de zijkant maakt de schroef toegankelijk en je kan er olie druppelen voor het onderhoud.

Niet alles kan je gemakkelijk los en schoonmaken. Het is een keuze, hangt ook van de beschikbare tijd af. Maar de opvallendste onderdelen weer zo mooi mogelijk maken, geeft een goed resultaat.
Wat is er nu zo leuk aan deze machine? Bij deze uitvoering van de Singer 15 zit aan de onderkant hetzelfde systeem als bij de Singer 201. Door een knop los te draaien en een deel te verstellen kan je de transporteur laten zakken. Dan schuift de machine de stof niet meer van voor naar achteren, maar kan je de stof zelf alle kanten op bewegen.
Dat was vroeger voor verstelwerk erg handig. Gaten dichtmaken door heen en weer te stikken. Ook borduurwerk werd zo gedaan.
Nu kan je dat Free Motion Quilten noemen!
De onderkant van de machine laat de kwaliteit van de oude Singer naaimachines zien. Geen enkel spoortje roest (door het droog bewaren), afstoffen en oliën. Als ik nu aan het vliegwiel draai, loopt de machine zeer soepel een tijdje door.

Even een paar VOOR en NA foto's!

Het geleidertje voor het spoelen...

De bovendraadspanningsregelaar:


En de steekplaat met het standaardvoetje.
Alle voetjes die passen op de Singer Featherweight kan je ook gebruiken bij deze naaimachine. Ze zijn allemaal low shank. Het schroefje waarmee het voetje vastgemaakt wordt, zit bij alle low shank machines op dezelfde hoogte.

Rimpelaartjes, ritssluitingvoetjes, zigzaggertjes, knoopsgatenmakers, biasbandstikkers, maar ook de moderne 1/4 inch voet, open teen voet en noem maar op! Nog veel te proberen en te ontdekken.
De machine is nog niet klaar, maar wel al heel mooi geworden!