Pagina's

donderdag 30 oktober 2014

Nieuwe voetjes voor de Singer 222.

Ik ben met een Singer Featherweight bezig, een 222!

De Singer 222 heeft in vergelijking met de 221 een paar extra's. Het blad kan je verwijderen, zodat een vrije arm overblijft. En het transportsysteem kan verzinken, dat is makkelijk voor Free Motion Quilten, borduren en gaten stoppen.

(Dankzij T. heb ik een pdf van de Nederlandse handleiding.)

Voor patchwork is een 221 voldoende. Want die naaien net zo netjes als een 222. Met de aanschuiftafel eraan vast, zie je weinig verschil tussen beide typen Featherweights.

Wat meer bijzonder is aan de 222 is de productie van 100.000 exemplaren. Dat lijkt veel, maar van de 221 zijn 2.000.000 machientjes verkocht.....

Het is toch wel uniek om aan zo'n machientje te werken! Gelukkig ben ik nog niets geks tegen gekomen. Wel de gewone oudersomsverschijnselen.

De rubberen kussentjes onder het voetpedaal zijn hard en gummi-achtig. Dus die moeten vervangen worden. Het is graven met een schroevendraaier en pulken met een mesje.

Zodra de schroeven eruit zijn, gaan ze in een sopje met groene zeep.
De condensator is zo los. De bedrading moet vervangen worden. Van het oude materiaal gebruik ik wel de isolerende kousjes voor de electriciteitsdraden die over de weerstand lopen.

De rubberen dopjes maken dat het voetpedaal er weer netjes uitziet.
Bij het voetpedaal en bij de stekker van de machine zitten ook rubberen manchetjes om de bedrading. Die mogen ook in het sop en gaan weer om de nieuwe bedrading heen. Niet noodzakelijk, maar wel authentiek. 
De stekker zit nog vastgeklemd met aan weerszijde een metalen ring. Die ontbreken nog weleens. En dat is te begrijpen, want loshalen gaat nog wel, maar nadat de bedrading is vernieuwd, valt het niet mee ze weer terug te plaatsen.
Daarna de inspectie van de binnenkant. De 222 heeft een lange smalle steekplaat. Daar verzamelt zich nog wel wat stof! Regelmatig onderhoud is nodig en niet moeilijk. De schroefjes los en stof verwijderen.

In het midden van de foto hieronder zie je een draadje vastzitten. Dat kan problemen geven, maar dat hoeft niet. Natuurlijk heb ik dat weggehaald.
De Singer 222 ligt nu op het handwiel. Bij de controle hoort ook het verwijderen van de halve ring die het spoelhuisbakje vasthoudt.
Daar ook een beetje Singer naaimachine olie en alles weer terugplaatsen.
Ook onder de machine moeten de voetkussentjes vervangen worden. Ze lijken wel redelijk, maar zijn bros. En het is een kleine moeite ze meteen aan te pakken. Is het weer voor 50 jaar klaar!

Onder de 222 zitten 5 steunpuntjes, eentje meer dan bij de 221.
Dat extra punt zit middenvoor. Als het blad (met één steunpunt) verwijderd is, heb je een extra steunpunt rechts van de vrije arm.

Deze machine heeft een omvormer nodig omdat ze gemaakt is voor 110V. Met een speciaal soort stekkerblokje is dat zo geregeld. 
Ik heb even de motor laten lopen, dat is een spannend moment.

 Zzzzzzzzzzzzzzzzzz. Klinkt goed! In het weekend maar een testritje maken!




Zondag 18 januari 2015...

...ben ik aanwezig bij de Singertjes Dag van Atelier Bep in Hall (vlakbij Apeldoorn).
Terwijl je met je Singer Featherweight werkt aan een echt Bep projectje, loop ik rond om te helpen en advies te geven over het onderhoud en afstellen van de naaimachine.

Het is een ontspannen dagje bij Bep in de grote woonkeuken. Met al die kleine Singertjes (de zwarte en soms een witte Featherweight), die snorren en de mensen die babbelen of even ingespannen en stil bezig zijn!

De ontvangst met koffie en taart, de overheerlijk lunch met de beroemde soep en het verleidelijke winkeltje...

Ik kijk er nu al nu al naar uit! 

Maar eerst nog Sint Maarten, Sinterklaas, kerst en Oud en Nieuw...
Ook leuk!





zaterdag 18 oktober 2014

Singer 201, de lederen bank en een tas.

Onze hoekbank van Ikea wordt vervangen. Vier kinderen, drie katten, een hond en een echtgenoot die door de leuning zakte... daar wordt een bank niet mooier van. De lichte kleur was ook geen goed idee geweest, trouwens! Ik moet altijd lachen als ik een spierwitte bank in de winkel zie staan. Misschien lukt het andere gezinnen, maar hier is dat geen goede keus! Zelfs deze kleur beige is te besmettelijk. De volgende bank is cognac-kleurig. 

De hoekbank bestaat uit een hoekstuk, een tweezitsgedeelte en een driezitsgedeelte. Die haak je simpel in elkaar. Omdat de nieuwe bank bijna komt en ik een klein stoeltje (voor de hond of wie/wat er het eerst zit) had gescoord bij de plaatselijke kringloopwinkel , hebben we een deel van de bank al weggehaald en grofvuil gebeld. Zo kunnen we gelijk zien hoe de kamer eruit ziet als onze nieuwste aanwinst er staat.

Nu zag ik dat de achterkant van het tweezitsgedeelte er uitstekend uitzag. En leer weggooien is toch zonde. Als je er nog iets mee kan doen......

Het hele achterstuk van het tweezitsgedeelte heb ik netjes langs de randen van de bank afgeknipt.
En afgetekend aan de achterzijde.
Daarna de Singer 201 gepakt en een leernaald geplaatst. Dat is een stevige naald met een driehoekige punt. Het inrijgen was zo gebeurd en gelukkig zat er nog een spoeltje bij van de vorige eigenaresse met een bijpassende kleur.
Ook nam ik nu voor het eerst het speciale leer-stik-voetje in gebruik, dat met twee rollen over het leer glijdt.

Eerst deed de machine heel vreemd. De motor deed het, de naald ging op en neer, maar verder gebeurde er niets. Na een tijd realiseerde ik me dat ik deze naaimachine nog in de Free Motion stand had staan, waarbij het transportsysteem omlaag staat. Lekker slimme actie!

De Singer 201 is een sterke naaimachine die rechte steken stikt, voor- en achteruit gaat, en waarmee je kan stoppen/borduren/free motion quilten. Want als het transportsysteem verzonken is, kan je zelf de richting bepalen van het stikwerk en ook zelf de steekgrootte. Zo kan je rondjes en bogen stikken, of mooie veerpatronen.

Maar nu moest de machine gewoon stikken!
Door onder de machine een knopje om te zetten, staken de tandjes van het transportsysteem weer boven de steekplaat uit.

Toen kon het echte werk beginnen.
Het viel de naaimachine niet mee. Twee lagen leer ging goed. Maar de naden van Ikea zijn versterkt met een bandje. Op die punten moest ik even helpen door op de schroef van de naaldhouder te duwen terwijl ik gas gaf. 
Deze Singer 201 werkt met een kniehendel en dat bevalt best. Er kan ook zo een voetpedaal op, die leen ik dan van een andere naaimachine, maar het is niet nodig.
Gelukkig raakten we steeds beter op elkaar ingespeeld, de 201 en ik. De buitenkant van de tas is zover klaar. Niets extra's, alleen een koker die van onderen dicht is en de puntjes afgestikt.

Het binnenwerk wordt een voering met zeker een vak met een rits. 
Dit moet een tas worden om te gaan shoppen, naar de quilttentoonstelling in Veldhoven te gaan, volgende week zaterdag. En om van alles mee te nemen naar de workshop Cathedral Windows de woensdag daarop. Het wordt een tas voor uitjes!

Als de nieuwe bank er is, komt er nog een stuk leer van de huidige bank vrij... Van het driezitsgedeelte... En van het hoekgedeelte...
Een lederen weekendtas zou ook wel sjiek staan!
Het nieuwe stoeltje is al ingewijd. De deken is makkelijk te wassen en kan er af als iemand daar wil zitten. Het lijkt ook een fijn handwerkstoeltje!



woensdag 15 oktober 2014

Nieuw in Het Singer Winkeltje....

We hebben herfstvakantie. Een week om uit te rusten en bij te komen. Dan bedoel ik niet alleen lichamelijk en geestelijk, maar ook met nakijkwerk, het Randje Per Week borduren en alles wat met naaimachines te maken heeft.

Ik ben met een paar machines bezig om te poetsen, te smeren en af te stellen. Heerlijk ontspannend en als het resultaat dan ook goed is, kan ik daar erg blij van worden!

Het lijkt misschien of ik niet veel met mijn blog heb gedaan de laatste 10 dagen, maar het meeste gebeurt zoals altijd achter de schermen.
Ik kreeg zoveel vragen over het serienummer en de leeftijd van naaimachines, dat ik die blog pagina heb aangepast. En nu de stroom mailtjes daarover is gestopt, denk ik dat het zo veel duidelijker is geworden.
Natuurlijk zijn er altijd vragen over naaimachines en onderdelen en onderhoud. Daar help ik graag mee!

Ook Het Singer Winkeltje gaat goed. Er is duidelijk behoefte aan wat spulletjes.

Ik had deze week een aantal producten binnen gekregen die ik zelf graag wilde hebben en waarvan ik dacht dat het ook voor anderen interessant zou zijn.

Zoals de Spool Pin Spring....

En nieuwe viltjes....


Ook heb ik mijn voorraad van Singer Attachments eens bekeken en daar heb ik ook wat dubbel van, zoals de Clamshell Buttonholer, een knoopsgaten apparaat in een mooie plastic doos... 


En een Singer Automatic Zigzagger....

Verder is nu nieuw in voorraad een voetje om Free Motion te kunnen quilten. Ik ben zo tevreden over die van mij, dat ik vermoed dat meer mensen dat eens willen proberen.
Voor meer informatie, de prijzen en de beschikbaarheid kan je kijken in het winkeltje.KLIK

zondag 5 oktober 2014

Kleine lichtbak voor een stitchery.

Ik kwam het patroon van de stitchery van de Singer Featherweight tegen en wil daar toch weer eens iets mee gaan maken.
Nu kan je prima een patroon overnemen door het papier en daarop het stofje tegen het raam te plakken, maar ik krijg snel lamme armen.
Bij Blokker kocht ik een LED-lamp. En ik had nog een plastic IKEA doos.
Je kan de lamp vastplakken, maar ik laat hem los liggen.
Deksel erop en het patroon papier erboven.
Mijn plannetje werkte prima! Door de stof heen is de tekening nog goed te zien.
Met een pennetje alle lijntjes overgenomen.
En het fijne is: alle spulletjes kunnen worden opgeborgen in de box en blijven zo netjes bij elkaar.
Hier vind je het blogje met het patroon: 

http://singers-and-featherweights.blogspot.nl/2012/06/singer-featherweight-stitchery.html?m=0


woensdag 1 oktober 2014

Compact naaisetje met Singer Featherweight spoeltjes.

Natuurlijk gebruik ik tandfloszijde! 
Maar nog meer interesse had ik voor het draadafsnijdertje. Als je daar dat stevige flosdraad mee kan knippen, is het vast ook voor gewoon garen te gebruiken.
Zo'n flosdraadhouder is te openen en het metalen knippertje gaat er met behulp van een aardappelmesje makkelijk  uit.
Het metalen klipje heb ik met een tangetje wat verbogen, zodat het dicht is.
Het lieve kloshoudertje is een patroon van Soed Idee en was al lang af, behalve de druksluiting dan. En zo gaat dat soms: als je het geborduurde hoesje ziet liggen, heb je de drukkertjes alweer ergens anders opgeborgen en als je de drukkertjes weer tegen komt, heb je net geen tijd om ze erop te zetten.
Maar nu dus wel! Het draadknippertje zit vastgenaaid, het drukkertje zit op zijn plaats en ik heb zelfs een stukje vilt gevonden om naalden door te steken.
Dit is nu precies groot genoeg voor één klos garen. Als je de draad door veel naalden rijgt op een moment dat je het goed kan zien (overdag of met een goede lamp erbij), kan je steeds de bovenste naald nemen en de draad doortrekken. Op die manier kan je goed doorwerken zonder te hoeven prutten met de draad die maar niet door het oog van de naald wil.

Stel dat je meer dan één kleur garen mee wilt nemen... Dan passen er 8 spoeltjes van de Singer Featherweight naast elkaar in het naaisetje. Dat zijn smalle spoeltjes!
8 kleuren garen, daar moet je een eind mee kunnen komen!