donderdag 25 september 2014

English Paper Piecing (EPP) met de Singer Featherweight.

Gisteren natuurlijk even de nieuwe hexagon-punch uitgeprobeerd.
Er komen zo'n 20 hexagonnen uit een A4-tje. De dikte van dit papier is zoals van de gekochte 1/2 inch malletjes.
Hier was ik al,eens mee begonnen, maar het is zo klein! En het plakken van de stof ging wel beter dan vastnaaien, maar toch...

De Fiskars punchen zijn te koop in 1/2 inch, 3/4 inch en 1 inch. Ik heb nu maar voor 1 inch gekozen. Met mijn vingers is dat gepriegel niet zo prettig, vooral omdat je het allemaal vast moet houden. Dan heb ik last van mijn gewrichtjes!

Ik wilde nu proberen of het vastzetten van de stof om de hexagon met de naaimachine zou lukken.

De stof is met een ruime 1/4 inch naad geknipt, uit de losse hand.

Het eerste zijkantje van de stof wordt even tussen de vingertoppen om het kartonnetje gevouwen. Dan onder het voetje van de naaimachine.
De steeklengte staat op maximaal! De naad wordt voor de helft gestikt.
Voor je bij het einde bent, moet de stof van het tweede zijkantje omgeklapt worden.
Dat kan met een puntig schaartje of een priem. 
Stop met de naald naar beneden in je werk. Puntje van het schaartje op de stof ter hoogte van het hoekje van de hexagon en met je linkerhand de stof omklappen. Een paar steekjes naaien terwijl je de stof vasthoudt met het schaarpuntje, tot de naald in de omslag steekt. Naai nog een steek. Laat de naald naar beneden, voetje omhoog en de hexagon draaien zodat je de volgende zijkant kan stikken. Herhaal dit tot alle zijkanten vast zitten.

Ik vind het erg snel gaan en het resultaat bevalt mij uitstekend! Mooie strakke hexagonnen.

Het idee is ooit een tasje te maken voor mijn kleine strijkboutje. Eindelijk heb ik er een kunnen vinden die wel in temperatuur te regelen is en niet mijn stofjes schroeit. Die vorige heb ik nu op Marktplaats gezet... Niet kopen dus!

Maar deze doet het goed en het is echt een schattig klein strijkijzertje. Met een lampje geeft ie aan of de temperatuur goed is. En hij past natuurlijk goed bij de Featherweight!
Het tasje dat erbij zit is wat gammel, maar dat geeft niet. Ik wil nu een tasje maken met een voering van hittebestendige strijkplankenstof. Want het kleine pittige strijkboutje blijft ook lang warm.

Dit is een voorbeeld van een speciaal tasje van internet. Uitvouwbaar.

Maar dit tasje is ook erg leuk:
Daarvan vind je hier een tutorial: 

Een combinatie van beide patronen zou ook kunnen. 

Ik heb meer inspiratie dan tijd!