maandag 2 juli 2012

Verder met eerste quilt.

Ik ben verder gegaan met mijn eerste quiltje en de bovenkant (de top) is af!

Vorige week waren we naar Hoorn geweest, naar de dichtsbijzijnde quiltwinkel vanuit hier:
 Quilthuis Lieselotje. Ik had mijn werk meegenomen om advies te krijgen en bijpassende stof voor de buitenste rand te zoeken. Gelukkig werd alle tijd genomen om mijn vragen te beantwoorden!

 Als eerste werd de achterkant bekeken en kreeg ik wat opbouwend commentaar.
Ik had de regel dat je de naden altijd naar de donkere kant moet strijken consequent toegepast, maar daardoor waren bij de sommige blokken de zomen nu 6 lagen dik terwijl daarnaast een baan helemaal vrij lag.
Ik heb dat nu zo gelaten, in het kader van: "eerste quilt mag fouten bevatten". Maar het is wel iets om op te letten.

Ook kreeg ik voor de buitenste randen de tip het werkstuk in het midden te meten en die maat aan te houden voor het knippen van de boven en onderrand en hetzelfde te doen bij het meten van de stof voor de zijranden.
Eventueel door verdelen van de stof zorgen dat je goed uitkomt.
Daarvoor eerst in het midden van je werk met een speld de nieuwe rand vastzetten en ook op de uiteinden. En dan met veel spelden zorgen dat de stof verdeeld wordt.

Ik kon goed slagen voor een bijpassend kleur voor de rand!


Toen ik thuis de stof wilde snijden met het rolmes, moest ik eerst goed zoeken waar ik dat ding gelaten had. Ik vind een rolmes een beetje eng, dus ik had hem veilig weggelegd. De jongsten zijn dan wel 12, maar toch!
En wat gebeurde er: even laat ik het rolmes op de eet-/naai/werktafel liggen en vraagt de jongste: "Wat is dit?"  Had hij het mes al uitgeklapt!! Mijn echtgenoot riep: "Geef hier!" en stak zijn hand uit, ik schreeuwde: "Leg neer!" Even paniek!!
Zo zie je maar weer!

Ik heb wel een grotere snijmat nodig, want voor kleine stukjes gaat het nog, maar stroken snijden met een A4-formaat snijmatje is niet handig.

Ook is het goed om te spelden aan de kant met veel naadjes, zodat je bij het stikken kan zorgen dat die mooi plat blijven liggen.
Ik heb de afstandshouder op 1/4 inch geschroefd en kon zo in flink tempo met de Featherweight door werken. Nu heb ik alle draadjes afgeknipt en ga ik morgen in het stadje stof voor de achterkant kopen, want de ongebleekte katoen die ik wilde gebruiken was net wat te smal door alle stukjes die ik al gebruikt had.
Zo is het nu geworden (zie foto) en het past nog tussen de lampen boven het bed, de enige muur die vrij is in huis.
De rest van mijn leven worden het dus quilts voor op bed of tafellopertjes.....