zondag 15 juli 2012

Singer 306 met Fashion Discs

Weer eens met de Singer 306 bezig geweest. Deze grote naaimachine kan zigzaggen met behulp van Fashion Discs. De verschillende randen van de  31 Fashion Discs geven de normale zigzag, maar ook fantasiepatronen.





De Singer 306 Automatic Swing-Needle Machine is een zware stoere machine. Het spoelhuis is te bereiken door de machine naar achteren te kantelen. Om te voorkomen dat je vingers onverhoopt geplet worden door een terugvallende machine, zit er een beveiliging op. De eerste keer dat ik de machine in die stand had, kreeg ik haar met geen mogelijkheid meer rechtop. De handleiding bracht uitkomst!
Het spoelhuis zit niet op de meest gemakkelijk bereikbare plaats en dit systeem zie je ook niet meer bij andere Singers.

De machine heeft volgens de handleiding en informatie een speciale naald nodig, 206x13. Daar is moeilijk aan te komen! Deze Singer had in het bijbehorende doosje een paar van die naalden, maar ook veel gewone 705. Waarschijnlijk had de vorige eigenaresse toch de gangbare naald gebruikt.
Ik zag geen beschadiging aan het spoelhuis. Op internet zijn dramatische foto's te vinden van spoelhuizen met putten en gaten door een verkeerde maat naald veroorzaakt.
De naald 206x13 is van boven tot het oogje voor de draad gelijk van lengte, maar het puntje is korter dan een standaard naald.

Voor de timing van een naaimachine zijn twee momenten belangrijk: als de haak van het onderdraadsysteem de draad wil oppikken (op welke hoogte zit het oogje?) en of de naald wel uit de stof is als het transportvoetje de stof verder wil schuiven.
Een langer puntje zou dan nog in de stof of het naaldgat kunnen zitten als de transporteur de stof verplaatst en zo krom worden of breken.

In Hoorn zit een naaimachine- en handwerkspeciaalzaak en volgens de oude mijnheer Schouten was de timing van deze Singer 306 in orde en is er geen reden de speciale naalden uit Amerika of via e-bay te bestellen.
Ik kijk bij het verwisselen van het spoeltje steeds naar het spoelhuis om beschadigingen te signaleren, maar zie niets bijzonders en de machine doet het uitstekend.

De machine heeft een aandrijf-riem van touw met metalen nieten om de beweging van het vliegwiel over te brengen op de andere inwendige delen.

Op deze foto is rechts de terugklapbeveiliging te zien.






Heel opvallend is de grote zwarte knop waarmee de naald te verplaatsen is (links, midden en rechts) en die de zigzag-breedte kan varieren van 0 (=rechtstikken) tot 5.
De chromen knop die de Fashion Discs op hun plaats houdt glimt letterlijk als een spiegeltje!

De 306 is haar eigen stoffen hoes aan het naaien, onder mijn leiding natuurlijk! Ik heb een borduurwerk van Holly Hobbie erin gebruikt dat ik laatst gekocht had. En aan weerszijden komen zakken voor het doosje met spoeltjes en de handleiding.