woensdag 4 juli 2012

Recht-stikker is mooi-stikker. Inbouwen Singer Featherweight.

Waardoor stikt een oude naaimachine zo mooi rechte steken? Omdat zij geen zig-zag kan!

Het mechanisme dat bij modernere machines de zig-zag-steek geeft, zorgt ervoor dat de naaldhouder in de kop van de machine heen en weer beweegt , links-rechts-links-rechts.. Dat geeft een wat instabiele situatie als je recht wilt stikken.
Een recht-stikker heeft in de steekplaat een klein gaatje voor rechtstikken. Dus daar heeft de naald ook wat begeleiding en alleen de mogelijkheid om recht te gaan. Geen wiebelende naald dus!

Voor patchwork is alleen een rechte steek nodig en dan voldoet een Singer Featherweight uitstekend.

Zeker als je een naaimachine regelmatig mee wil nemen naar een bijeenkomst. Of op vakantie, zo'n klein koffertje stop je wel ergens tussen de spullen weg!


Margery bij de camper. Foto ergens van internet.

De grotere rechtstik Singer naaimachines geven ook een mooie steek, maar die koffers zijn loodzwaar.
Niet voor niets werden die machines vaak in een speciale tafel  (table) of kastje (cabinet) ingebouwd. Zo kon je de machine netjes opbergen, en weer makkelijk tevoorschijn halen. De trapnaaimachines hadden zo'n kastje nodig om het trapmechanisme een plaats te geven. Maar ook voor de latere elektrische naaimachines waren kastjes of tafeltjes verkrijgbaar.
Voordeel is meteen dat het oppervlak waar je werk op ligt een stuk groter is. Je moet wel plaats hebben voor zo'n extra meubeltje in je huis. Ik zie soms hele mooie tafeltjes, maar helaas: geen ruimte beschikbaar.
In Amerika werden ook tafeltjes verkocht voor de Singer Featherweight. Er was een strakke card table.




Maar ik vind dit ovalen kastje heel mooi. Het heet Cabinet no. 68.

Het bovenblad kan eraf. Dan is er een lift-mechanisme wat de FW omhoog kan drukken.



 
 Geweldig! Maar waarschijnlijk niet in Nederland te verkrijgen.