vrijdag 13 juli 2012

Quilten van eerste quilt

Een avond spelden en twee avonden rijgen... Ik hoop dat er een vlottere manier is om dat voor elkaar te krijgen, want dit quiltje is zo'n 85 cm in het vierkant.. Hoe lang doe je erover om een kingsize bedquilt te rijgen? En dan moet het echte werk nog beginnen... Kan je rijgen met de machine?

Eenmaal klaar met rijgen sloeg de faalangst toe met het bijbehorende uitstelgedrag. Morgen is er meer tijd, meer licht, meer...onzin natuurlijk! Dus blauwe stiftje gepakt, de mini-naaldjes en het quiltgaren.
Ik had tijdens een vakantie in Duitsland ontdekt dat een gewoon warenhuis een gigantische handwerk-afdeling had. Waaronder allerlei kleuren quiltgaren. Daar heb ik iets van gekocht voor ooit. Daar heeft iedereen wel eens last van, denk ik, iets kopen voor ooit of je weet maar nooit... Het is fijn dat ik van alles in huis hebt, maar ik moet nu wel gaan opruimen. Een beetje systeem erin brengen! Want niets is zo vervelend als weten dat je iets hebt, maar niet meer weten waar. En een zoektocht zorgt altijd voor nog meer chaos.

Vorige week hebben we oude computers opgeruimd, waardoor er op verschillende plaatsen in huis ruimte is gekomen. Dat biedt mogelijkheden voor mijn verzameling houten doosjes met handwerkspulletjes en andere benodigdheden. En de vitrinekast die toch bedoeld was voor een leuke sfeervolle uitstalling, lijkt nu op een uitdragerij. Dat moet anders!

Het quilten...
Als eerste heb ik het hartje net om de rand gequilt. Ik dacht dat dat een goed plek was om het te proberen, niet zo opvallend als het mis ging. Het aanhechten ging wat moeizaam, want de draad trok ik dwars door het werk heen. Een beetje zenuwen.. Dat ging later beter.
Daarna heb ik schelpjes getekend en die afgemaakt. En één tussenstrook, 1/4 inch van de naad met behulp van een snij-lineaal afgetekend.

Ik vraag me af of de steekjes boven en onder even groot moeten zijn? Of die aan de goede kant van het werk iets langer?
En hoeveel steekjes moet je per centimeter doen, of maakt dat niet uit?
En hoe strak moet je de draad aantrekken?
Ik krijg met moeite 3 rimpeltjes stof op het naaldje, is dat normaal?
Heel graag jullie adviezen!

Ik vind het wel mooi worden, ambachtelijk. Hoewel ik nu al denk dat ik een grote quilt met de naaimachine wil doen.
En dat ik dat tasje van Timbleberries wil gaan maken om ook in de auto als we met vakantie gaan alles bij de hand te hebben. Dan is een lange rit heel zinvol besteed!